GDC 2012'de düzenlenen bir panelde kendisine söz verilen Fallout serisine hayat veren isim Tim Cain, orjinalinde oyunun zamanda yolculuk, akıllı dinazorlar ve fantastik gezegenlerin geçtiği bir hikayeyi içerdiğini anlattı.
Başlangıçta Dungeons & Dragons tarzında bir oyun yapmayı amaçlayan ekip, baktıklarında zaten fantazi türünde pek çok oyun olduğu görmüşler ve neyseki bu fikri iptal etmişler. Ancak bundan sonra akıllarına gelense çok daha uç noktada olmuş.
"İkinci düşüncemiz efsaneviydi. Modern zamanda yaşayan bir karakter zamanda yolculukla tarihin karanlık dönemlerine gönderilecek ve orada yaptığı bir hareket sonrası tüm bir gezegenin gidişatını değiştirerek gelecekte akıllı dinazorların fantastik bir dünyaya hükmettiği bir yerde bulacaktı kendini. Bu noktada geri dönen kahramanımız kız arkadaşını kurtarmak için uğraşacaktı. Bunu şu anda bile konuşuyor olmak bana tuhaf geliyor ama gerçekten de böyle bir oyun yapmak üzereydik. Neyseki böyle bir hikayenin de olamayacağı konusunda üreticilerimizden tokat gibi bir tepki aldım."
Ancak ekip bunun ardından yine Fallout'un bugünkü konseptine gelmemişler. Uzaylıların istila ettiği bir şehir ve onu kurtaran bir kahraman portresi çizilmiş ve bu noktada akıllarına bir sığınak fikri ki daha sonra Fallout serisinin simgesi haline gelecek "Vault", nihayetinde Fallout'u meşhur kılan hikayesi ve konsepti gelmiş. Oyunun tamamlanana kadar pek çok yerinden kırpılmış. Tam da oyun tamamlanmışken o dönem yayıncı Interplay'in Forgotten Realms ve Dungeons & Dragons lisanslarını alması sonrasında yeni bir RPG IP'sinin bu oyun satışlarına zarar verebileceği düşüncesiyle oyunu iptal etmek istemişler. Cain bu konuda Interplay'e adeta yalvarmış ancak oyunun aşırı şiddet içermesi ve yeterince sanatsal gözükmemesi de eklenince Cain herşey için geç kaldığını düşünmüş. Ancak neyseki Interplay bu emeği hemen bertaraf etmek yerine ekibe Tim Cain'e son bir şans tanımış.
"Yeni bir dövüş sistemi geliştirmem istendi. Bunu düzeltmemiz için 1 haftalık bir süremiz vardı ve bunu başarabilirsek emeklerimiz heder olmayacaktı. İnanın, nasıl yaptığımızı bile hatırlamıyorum ama tüm gücümüzle yeni bir dövüş sistemi üzerinde çalışırken bolca soda içtiğimizi hatırlıyorum. Bittiğindeçok kötü koktuğumuzu da hatırlıyorum ama nihayetinde başarmıştık."
Fallout nihayet Interplay tarafından onaylanmıştı. Ancak bu gizli efsanenin raflarda yer edebilmesi için önünde son, ama keskin bir viraj daha vardı. Avrupa değerlendirmelerinde oyunun çıkışı reddedildi. Çünkü oyun, oyuncuya hikayede yer alan çocukları öldürme seçeneği bahşediyordu.
"Bunun oyunda yer aldığını ancak çocukların öldürülürse bunun karmayı son derece kötü bir şekilde etkilediğini anlattık. Oyunda insanların sizden nefret edeceğini, marketlerin çoğunda alışveriş edemeyeceğinizi hatta sizi bu yüzden dolayı öldürmek isteyen insanların olacağını anlattık. Ama Avrupa buna katiyen müsade etmedi. İçeriği düzeltecek hiç vaktimiz yoktu, biz de Avrupa sürümünde yer alan tüm çocukları diskten sildik. Bu yüzden oyunda hiç çocuk göremezsiniz."
Oyun tamamlanıp da isim verilmesi konusu geldiğinde pek çok farklı seçenek ortaya sunulmuş. Aftermath, Survivor veya Post Nuclear Adventuer gibi isimlerin bahsi geçmiş. Interplay'den Brian Fargo oyunu alıp evine götürmüş ve bir hafta oynadıktan sonra bana dönüp şöyle dedi: "Adı Fallout (nükleer serpinti) olmalı!"
Ve 1997 yılında PC çıkışını gerçekleştiren Fallout, döneme damgasını vurdu ve aldığı olumlu yorumlarla efsaneler arasına girmeyi başardı.